Před pár dny oteplení vinaře nepotěšilo, dokonce si mysleli, že kvůli horku přijdou o úrodu ledového vína. Tento týden měli štěstí v podobě nízkých teplot, a tak se s chutí vydali do vinohradů.
.Extrémně chladné jaro letos pravděpodobně vyústí v podprůměrnou úrodu francouzského vína. Mrazy poničily neobvykle velkou plochu místních vinic a podle francouzských vinařů se ztratily desítky milionů hektolitrů vína.
.Ještě nikdy nebylo čekání na mráz potřebný k výrobě ledového vína tak dlouhé. Vinař Radomil Baloun ho viděl až v úterý večer. Hrozny z hektaru vinic sklízeli vinaři v noci ve dvanáctistupňových mrazech.
.Ledové víno je výjimečným zážitkem pro chuťové a čichové buňky. Jeho příprava je však velmi náročná. Moravská ledová vína jsou považována za nejlepší na světě.
.Ledová vína jsou přirozeně sladká a i přes vyšší cenu už mají své kupce i v Česku. Zeptali jsme se přímo vinařů, jak se vyrábí ledové víno…
.Stejně jako slámová vína jsou i ledová vína extrémně náročná na výrobu, což jim v konečném důsledku dodává nádech vzácnosti.
.Škody způsobené na vinicích při dubnových a květnových mrazech dosáhly podle Svazu vinařů 1,2 miliardy korun. Je pravděpodobné, že se to projeví i na ceně hroznů. Pravděpodobně se dostane na 20 korun za kilogram a bude to méně.
.Rozhodli jsme se vám vyprávět celý příběh ledového vína v téměř plném přenosu. Sklizeň skončila, ale hrozny stále visí na vinici. nemůže
.Vinaři přečkali mrazy, a tak letos konečně vydají ledové víno. Před pár dny hrozilo, že hrozny ponechané na vinicích kvůli dešti a vysokým teplotám zničí hnilobu a plíseň.
.Víno se stáčí do malých lahví, často jen 2 dl. Cena je přiměřená vysoké kvalitě a požitku z vína.
.Břeclavsko - / Fotogalerie, Video / - Mrazivé počasí vyhnalo vinaře do vinic. Sklízeli mražené sladké bobule, které zbyly, na výrobu ledového vína.
.První zmínka o ledovém víně pochází z roku 1794, kdy při sklizni ve vinařské oblasti Franky nečekaně napadly mrazy. Od té doby je velmi oblíbené tzv. ledové víno. Jeho výroba probíhala v průběhu 19. století.
.Víno se na vinicích nechává do prosince nebo ledna, ve výjimečných případech, při delších mrazech, až do února.
.Na minus sedm stupňů Celsia se těšili vinaři na jižní Moravě. To je hodnota nízké teploty, která je v České republice zákonem stanovena pro sklizeň ledového vína.
.Pro výrobu ledového vína vinař zahnal ranní a večerní mrazíky. Očekává se, že kvalita speciálních slazených nápojů bude nadprůměrná, ale letos bude nízká.
.Podívejte se na zajímavé články z oblasti vinohradnictví a vinařství jak ze světa, tak i z České republiky.
.Nemrzne. Většina vinařů na Břeclavsku se už na ledové víno netěší. Výjimkou je například Piotr Martsinchak. Stále má hrozny na vinici. Na příchod opravdové zimy čekal do prvního lednového pondělí.
.Břeclavsko / Animace / - Nemrzne. Většina vinařů na Břeclavsku se už na ledové víno netěší. Výjimkou je například Piotr Martsinchak. Stále má hrozny na vinici.
.Kvůli teplému počasí hrozilo, že hrozny ponechané na vinicích nebudou vhodné ke konzumaci. Mnoho vinařů na mrazy nečekalo a víno se ujalo.
.A to i přes pesimistické předpovědi, které říkaly, že po Novém roce přijdou nutné mrazy a hrozny zůstanou na vinicích dlouho.
.Jsme rodinná firma a všechna nabízená vína jsme ochutnali a milujeme je.
.Znojmo - Mráz letošní zimy ještě není vidět, ale některé stále zůstávají. Teď se nebavíme o nadšencích zimních sportů, ale o vinařích ze Znojemska. I přes zatím teplou zimu se stále nevzdávají myšlenky na výrobu & hellip;
.Břeclavsko - Řada výrobců ledového vína hodila před svátky flintu do žita. Dohnalo je k tomu teplé a deštivé počasí. V noci z neděle na pondělí konečně dorazili.
.Ledové víno je víno vyrobené ze zmrazených hroznů. Výroba ledového vína je založena na přísném dodržování teploty sklizně. Hrozny se nechají řádně dozrát a pak se čeká na zimu.
.V následujících dnech nás čeká nejchladnější období letošní zimy. Příliv arktického vzduchu přinese teploty hluboko pod bod mrazu. Mráz dělá vinařům potíže, stabilnější teploty pod -15 stupňů mohou poškodit i révu.
.Podívejte se na zajímavé články z oblasti vinohradnictví a vinařství jak ze světa, tak i z České republiky.
.Hrozny jsou zdravé a téměř připravené ke sklizni.Chybí už jen pořádný mráz. Dlouhodobá předpověď na leden příštího roku dává naději, že se ledové víno bude vyrábět. Ale nadcházející týdny budou vzrušující.
.Nezvykle dlouhé čekání na mráz se jim vyplatilo.
.Brno - Vinaři z Moravy prožili jednu z nejlepších sezón vůbec. Někteří by to rádi ukončili sklizní ledových hroznů při čekání na příchod mrazů. Jsou ale firmy, které na pořádnou zimu nečekaly.
.Webová prezentace Sdružení pro integrovanou a ekologickou produkci hroznů a vína o.s.
.Víno je vyzrálé, ale mrazem ztratilo chuť. Ani po týdnu vyšších teplot nedošlo k žádnému zlepšení Opravdu mráz tolik ovlivňuje chuť zrajícího vína?
.Na minus sedm stupňů Celsia se těšili vinaři na jižní Moravě. To je hodnota nízké teploty, která je v České republice zákonem stanovena pro sklizeň ledového vína.
.Počasí letos výrazně ovlivnilo úrodu vína. Nejprve prudký mráz na jaře, který někde „spálil“ celou úrodu, a pak dlouhé sucho. To však neznamená, že by letošní vína měla nějak kvalitní
.Ledové víno je pochoutka zrozená za studena. Ledová vína se vyznačují nižším obsahem alkoholu (asi 8-9 %), výrazným aroma a vysokým obsahem cukru.
.Bez "aklimatizace" ihned v plném pracovním tempu. Pro Jiřího Maderziće a zaměstnance vinařství v Moravském Žižkově na Břeclavsku bylo ráno prvního pracovního dne roku 2016. Sbírka ledového vína je zavedla do vinice.
.Starobřeclavský vinař Josef Mráz zpracovává hrozny pouze ze 4 hektarů vlastních vinic, které se nacházejí v nejlepších viničních polohách v obcích Hrushki a Tvrdonice.
.Vyškovsko - Mráz, který na konci minulého týdne zasáhl Vyškovsko, místní zahrádkáři nepamatují. Zničil vše od zeleniny a vína po keře a ovocné stromy.
.Vyrábíme především jakostní odrůdová vína s přívlastkem bílé, červené a růžové. Specialita - přírodně sladká vína (slámová a ledová).
.Rtuť teploměru letos poprvé klesla na předepsaných sedm stupňů pod nulou. To byl signál pro jihomoravské vinaře, aby si připravili nůžky a teplé oblečení. Později v noci šli sbírat hrozny na výrobu ledového vína.
.Velké Pavlovice /Aktualizováno, Fotogalerie, Video/ - Teploty na Břeclavsku využily ke sklizni hroznů na ledové víno teploty hluboko pod bodem mrazu. Nezvykle dlouhé čekání na mráz se jim vyplatilo.
.Podle zákona o víně lze ledové víno vyrábět pouze z hroznů sklizených při teplotě minus 7 stupňů Celsia nebo nižší. Vinaři sklízejí hrozny nejčastěji v noci, teple oblečení a v rukavicích.